Tilbake til forsiden
 Hjelp   Søk   Medlemsliste   Grupper   Registrer   Profil   Private meldinger   Logg inn Magedreiing; undersøkelse fra Purdue Universitet i USA

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Helse og Genetikk
Les forrige tråd :: Les neste tråd  

Forfatter

Beskjed

MoghrebiRegistrert: 05.02.2009
Innlegg: 138
Bosted: Nannestad

InnleggSkrevet: on. mars 11, 2009 08:22    Emne: Magedreiing; undersøkelse fra Purdue Universitet i USA

Svar med sitat


Jeg fikk denne artikkelen tilsendt på en e-postliste jeg abonnerer på. Artikkelen er fra rundtomkring 2006, mens forskningsprosjektet det vises til har pågått fra slutten av 90-tallet og noen år framover. Jeg synes artikkelen virker interessant, så jeg tok meg tid til å oversette den og legge den ut her.


Magedreiing;
undersøkelse fra Purdue Universitet i USA


Nylige studier kaster nå mer lys på magedreiing, som er den nest største årsaken til dødsfall i store raser (25 kilo og oppover).

Cirka 1/4 av hunder i vektklassen 25-50 kg og 1/5 av hunder i vektklassen 50+ kilo kan oppleve magedreiing i løpet av livet, mens noen raser har enda større risiko.

Magedreiing oppstår hurtig og har en dødlighet så høy som 30 prosent.

Ved magedreiing skjer det en rask oppsamling av luft i magesekken, noe som forårsaker oppblåst mage og ofte også en dreiing av magesekkens plassering. Dette kutter blodtilførselen i begge endene av magesekken, og hunden vil snart få sirkulasjonssvikt.

Magedreiing er en akutt nødsituasjon som krever øyeblikkelig behandling av veterinær.

Risikoen for magedreiing øker med alderen. Andre faktorer som øker risikoen er når hunden er en første generasjons slektning av en annen hund som har hatt magedreiing, eller når hunden har en dyp og smal brystkasse eller buk. Det kan også ha betydning for magedreiing at hunden er tynn, at den har hatt et betydelig helseproblem før den fylte ett år, eller at den har et fryktsomt eller nervøst temperament.

Forskning utført primært ved Purdue University av Dr. Larry Glickman og Dr. Malathi Raghavan har identifisert et antall faktorer ved fôring og ernæring som øker risikoen for magedreiing. Disse inkluderer:

• å spise kun ett måltid om dagen
• å spise kun tørt fôr
• å spise fôr som består av små biter
• å spise store mengder mat i ett måltid
• å spise raskt

Andre faktorer som ser ut til å kunne påvirke risikoen for magedreiing, er økt fysisk aktivitet før og etter et måltid, og at hunden har hatt begrenset tilgang til vann før og etter måltider. Men også tørrfôr oppbløtt i vann ser ut til å kunne øke risikoen.

En faktor som også viste seg å øke risikoen, er at hundene får maten servert i en matskål som står hevet opp fra gulvet. Det har tidligere blitt anbefalt å bruke opphevede matskåler nettopp for å unngå magedreiing, men forskningen viste at risikoen faktisk øker når hunden spiser fra en matskål som ikke står på gulvet.

I "Journal of the American Veterinary Medical Association", Vol. 17, Nr. 10, Dr. Glickman skrev at "i statistiske analyser viste det seg at mange av de vanlige anbefalingene for å forebygge magedreiing, slik som å heve matskålen, bløte opp tørrfôr før fôring, og å begrense inntaket av vann før og etter fôring, var assosiert med en betydelig økt riskiko for magedreiing".

Nye forskningsresultater, som ennå ikke er publisert, har vist en økt risiko for magedreiing hos hunder som spiser tørrfôr som har fett blant de fire største ingredisensene, og tørrfôr som oppgis å ha sitronsyre (citric acid) som preservasjonsmiddel. Risikoen økte når tørrfôr med sitronsyre ble oppbløtt før fôring.

Forskerne fant også at det var en moderat økning i risikoen for magedreiing ved fôring med tørrfôr som inneholdt mer enn én kornbasert ingrediens blant de første fire i innholdsfortegnelsen. Derimot observerte de et mønster med redusert risiko ved et økende antall protein-ingredienser fra animalske kilder, inkludert storfekjøtt, fjærfe, lam eller fisk, blant de fire største ingrediensene.

Anbefalinger på bakgrunn av forskningsresultatene:

• gi to eller flere måltider per dag
• gi ikke mer enn 250 milliliter fôr per 15 kilo kroppsvekt per måltid ved fôring to ganger daglig
• gi et energirikt fôr for å redusere fôrets volum, men unngå mat hvor en høy andel av kaloriene kommer fra fett
• gi varierte typer mat på en regulær basis. Å inkludere rester av "menneskemat" til hunder som ellers primært spiser tørrfôr, viste seg å gi 59% lavere risiko for magedreiing, mens et supplement av hermetisert hundemat viste seg å ågi 28% mindre risiko
• når man fôrer med tørrfôr, bør man også inkludere mat med tilstrekkelige mengder kjøtt og kjøttmel, for eksempel storfe, lam, fjærfe eller fisk
• gi et fôr med større biter, og inkluder større biter av kjøtt til matinntaket
• unngå å bløtlegge tørrfôr
• hvis hunden spiser raskt, så prøv å finne måter å redusere hastigheten
• plassér matskåla på gulvet, ikke hev den over gulvnivå
• minimalisér stress for hunden. Opplevelse av stress har vist seg å være en faktor ved forekomster av magedreiing
• unngå vigorøs trening en time før og to timer etter måltider
• når du ikke er i samme rom som hunde, bruk en babymonitor for å varsle deg om at hunden er i nød
• lær deg å gjenkjenne symptomer på magedreiing, hvilket inkluderer rastløshet og uro, oppblåst mage, at hunden snur hodet og ser på magen sin, kortpustethet, mislykkede forsøk på å kaste opp, og sikling. Symptomene kan raskt eskalere til sirkulasjonssvikt og død. Få hunden umiddelbart til dyrlege hvis du mistenker magedreiing.
_________________
"...fordi vi fortjener det!" - Azaar, Bahij og Djilál

Til toppen!

Vis profilen til brukeren Send en privat melding Besøk hjemmesiden til brukeren

Vis innlegg fra:   
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden -> Helse og Genetikk Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT + 1 time (norsk tid)
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Rapporter misbruk

SoftGreen phpBB theme by DaTutorials.com
Copyright © DaTutorials 2005

Søk blant norske bedrifter på io.no